vrijdag 3 augustus 2018

Wat vooraf gaat

Dit jaar weer een fietstocht! Na vader-zoon fietstochten van Vlissingen naar Omaha Beach (2014), van Tournon-sur-Rhône naar Figueres (2016), en van Amsterdam naar Schiermonnikoog vv (2017), hebben we besloten om dit jaar van Verona naar Rome te fietsen. Het is een stuk van de Reitsma route Amsterdam-Rome die Steven in 2013 heeft gefietst (http://reitsmaroutes.nl), maar indertijd heeft hij op het einde de 'makkelijke' variant gedaan, via Ravenna en Assisi. Deze keer willen we de variant via Toscane doen, een route die moeilijker, maar wel erg mooi schijnt te zijn.

De tocht gaat eerst van Verona via Ferrara naar Bologna. Dat stuk door de Po-vlakte is redelijk makkelijk; de hete zon zal daar onze belangrijkste tegenspeler zijn. Vervolgens gaat de route de Apennijnen in, naar Florence, Siena en via de Monte Amiata naar het meer van Bolsena. Dat stuk is volgens iedereen erg pittig. De laatste twintig kilometers voor Rome, tenslotte, zijn dan weer vrij vlak.

We gaan ons best doen om het te halen, maar als het te moeilijk wordt buigen we bij Florence af naar de makkelijke route via Assisi. En als alles tegenzit, doen we weer de lichte route, of pakken we bij Florence of Siena de trein. Enfin, we zijn van plan ons hoofd erbij te houden, u leest het goed.

Donderdag 2 augustus 2018

Deze dag begint uitstekend, met herinneringen aan de heerlijke gehaktballetjes die ons de vorige avond liefdevol werden voorgezet. We verzamelen alle spullen voor de vakantie.

Rond 15h rijden we via een korte stop bij het Javaplein de A10 op. We besluiten onze Bilthovense moeder/oma op te bellen, om te zien of we haar langs kunnen gaan voor we aan ons grote avontuur beginnen. Beatrijs blijkt thuis, en we genieten van een heerlijk kopje espresso en van het 'zijn' met iemand die ons heel dierbaar is. Na 20 minuten gaan we weer weg: er komt een client aan!

Pablo, die al van Amsterdam naar Bilthoven reed, rijdt ook vakkundig naar de Belgische grens, en dan neemt Steven het over. Door files komen we laat in Brussel. Daar halen we schoenen, shirts en een tent op, en dan rijden we beide een stuk naar Metz. Onderweg picknicken we met stokbrood, ham en humus, en in Luxembourg besparen we 30 cent per liter.

Het hotel in Amneville, vlakbij Metz, is eenvoudig maar voldoet prima.

Vrijdag 3 augustus 2018

Pablo rijdt naar Straatsburg, en Steven rijdt dan naar Como. Onderweg luisteren we naar diverse soorten muziek, van Drs P. tot Gianna Nannini, en we praten over onze aanstaande fietsreis en over allerlei andere zaken, zoals de laatste gebeurtenissen in de Spaanse politiek. In Como genieten we van een heerlijk kopje koffie, en vervolgens laveert Pablo onze auto vakkundig door het drukke Italiaanse verkeer naar Verona.

Daar trekken we in ons hotel, zetten de auto in de garage, maken onze fietstassen gereed, en gaan dan naar de Arena voor de opera. Carmen bevalt ons opperbest: bovenin de ring genieten we van de schitterende muziek en van mooie stemmen, en vooral van de geweldige sfeer. Om 0h30 is de opera afgelopen. We spoeden ons naar het hotel: morgen is de eerste fietsdag! 














1 opmerking:

  1. Goed zo mannen, zet m op! Ziet er uit als uitdagende tocht. Hoop dat jullie het halen. Genieten zullen jullie zeker, geen zorgen daarover :-). Leuke verhalen, ik blijf ze lezen! Groet van Nick

    BeantwoordenVerwijderen