zondag 12 augustus 2018

Zaterdag 11 augustus: in gevecht met de dazen

We beginnen de dag met een eenvoudig ontbijt in ons hotel, maar kunnen niet nalaten daarna nog een kop koffie te nemen op het heerlijke plein van Santa Fiore. We beleggen een high-level strategische vergadering over ons reisdoel van deze dag, en besluiten nogmaals twee 'doorgeknipte' etappes van Reitsma aan elkaar te plakken, zodat we een dag winnen. Daardoor komen we een dag eerder in Rome aan, wat Pablo de mogelijkheid geeft zijn vriend Bernardo te ontmoeten, Steven toestaat naar de kapper te gaan, en ons beide de gelegenheid biedt de fietsvakantie relaxed af te sluiten. 

We zoeken naar een hotel rond het Lago di Bolsena, maar alle accomodaties blijken vol. Dan boeken we maar een kamer iets verderop, in Montefiascone, maar dat betekent wel dat we nog 15 km verder moet fietsen. Nou ja, dat hoeven we dan morgen niet meer te doen. 

We vertrekken rond 10h, wat natuurlijk vanuit zon-technisch oogpunt veel te laat is. We hebben echter inmiddels een aardige conditie opgebouwd en hebben daardoor minder last van het fietsen in de warmte. De bossen in deze omgeving helpen ook, want ze zorgen voor veel schaduw. 

Nadat we even stijl omhoog zijn gefietst (16%!), worden we opgewacht door een leger dazen ('tafani'). Massaal storten deze bloedzuigende vliegende insecten zich op Pablo, die op alle mogelijke manieren de beestjes van zich af probeert te schudden. Hij gaat harder rijden, slaat om zich heen, en gooit op een gegeven moment zelfs zijn fiets weg om een stuk hard te lopen en zo zijn belagers kwijt te raken. Steven zou Pablo graag helpen, maar hij weet niet hoe. Het liefst zou hij willen dat alle dazen naar hem zouden komen, en niet naar Pablo, maar het lijkt erop dat die rotzakken zijn bloed niet aantrekkelijk vinden. ("Waarom eigenlijk, wat is er mis met mijn bloed?")

In Castell'Azzara ("CittĂ  del tartufo") gaat Pablo direct naar de apotheek om anti-insectenspul te kopen. Daarna heeft hij minder last van de dazen en gaat het fietsen beter. We genieten van de uitzichten op het zeer rustige stuk na Castell'Azzara, en van de heerlijke geuren die overal in de lucht hangen. De vijgen mogen nog niet rijp zijn, je ruikt ze wel al overal. 

In het schitterende Sorano nemen we een bord salami. Het cafĂ© ligt echter verkeerd op de zon, en daarom gaan we verder naar Casano, waar we langere tijd pauzeren bij een soort clubhuis. Daarna rijden we in strak tempo naar het Lago di Bolsano. Het laatste stuk denderen we uit de heuvels omlaag, maar vanwege de vele bochten en het slechte wegdek moeten we vaak remmen. Wat zonde van alle energie die daardoor verloren gaat! 

Vlak voor Capodimonte gaat de weg stijl omhoog met maar liefst 20% (twintig procent!). Pablo rijdt de heuvel vrij makkelijk op, maar Steven moet halverwege opgeven. Pablo gaat steeds beter fietsen deze vakantie, hij komt er lekker in. En Steven is apetrots. 

Bij het Lago di Bolsena heerst duidelijk een vakantiestemming. We genieten van wat we zien, en hebben spijt dat we hier niet kunnen slapen. Als troost maken we een paar aardige foto's aan het meer, met de ondergaande zon. 

De laatste 6 km gaan door het (schemer-)donker omhoog naar Montfiascone. Het is niet zo lekker rijden, maar we bijten door en zijn rond 21h hij onze B&B, waar we door een zeer vriendelijke mevrouw worden ontvangen. We douchen snel en lopen dan terug naar het centrum van Montefiascone, dat bruist van het leven. 

We vinden een gezellige trattoria, waar we ons laten verwennen met meloen, ham en mozzarella, en met een filet/entrecote. Uiteraard moet in deze stad een glas Est! Est!! Est!!! gedronken worden, en dat doen we dus. Onze goede voornemens halen we morgen weer uit de kast. 

Route: Santa Fiore-Montefiascone
Afgelegde afstand: 85,78 km
Gereden tijd: 5h38
Gemiddelde snelheid: 15,10 km/h
Topsnelheid: 49,50 km/h
























Geen opmerkingen:

Een reactie posten